OV-chipkaart

De OV-chipkaart is hét betaalmiddel voor iedereen die met het openbaar vervoer in Nederland reist. Er is een persoonlijke en een anonieme OV-chipkaart.
 

Standaardtarieven
De standaard tarieven zijn OV-chipkaart tarieven die voor iedereen gelden. De standaard ritprijs voor de bus bestaat uit het basistarief (starttarief) en de prijs per gereisde kilometer. Als er binnen 35 minuten wordt overgestapt, hoeft het basistarief maar één keer te worden betaald. Alleen wanneer je overstapt van bus, tram of metro naar trein of andersom betaal je opnieuw het basistarief. Om te kunnen reizen met een OV-chipkaart moet er voor een reis met de bus minimaal 4 euro op de OV-chipkaart  staan. Voor sommige buslijnen is dit 8 euro. Dit is het zogenaamde instaptarief, wat geldt als tijdelijke borg. Dit wordt bij het uitchecken automatisch verrekend met de ritprijs.

Persoonlijke OV-chipkaart
Wie met een persoonlijke OV-chipkaart reist, kan zich met deze kaart identificeren. De kaart is voorzien van een geboortedatum, naam en pasfoto. Wie met een persoonlijke OV-chipkaart reist, geniet enkele voordelen:

  • autmatische leeftijdskorting
  • saldo automatisch op te laden
  • geschikt voor persoonsgebonden abonnementen
  • online overzicht van gemaakte reizen en kosten
  • blokkeren bij verlies of diefstal
  • 5 jaar geldig

"Geschikt voor allerlei kortingen!"

Het belangrijkste voordeel van een persoonlijke OV-chipkaart is het kunnen gebruiken van reisproducten, ofwel kortingsabonnementen. Via de webshop van Arriva zijn reisproducten te bestellen die geldig zijn in West- en Oost-Brabant. Gaat uw reis door Zuid-Oost-Brabant, dan kunt u ze de webshop van Hermes bestellen. Er zijn ook speciale reisproducten voor reizigers met een visuele beperking, zie ov-chipkaart.nl.

 

Anonieme OV-chipkaart
Gebruikers van een anonieme kaart kunnen geen voordelige persoonsafhankelijke reisproducten op hun kaart zetten. Het voordeel is wel dat de anonieme OV-chipkaart afzonderlijk (maar niet tegelijkertijd) te gebruiken is door meerdere mensen.

 

Meer informatie over de OV-chipkaart is te vinden op ov-chipkaart.nl.