Organisatie

ROB’er uitgelicht: Jac Roeken.

ROB’er uitgelicht: Jac Roeken

In de rubriek ‘ROB’er uitgelicht’ vertellen mensen over hun betrokkenheid en ervaringen bij Reizigersoverleg Brabant. Dit keer Jac Roeken, één van de OV-gidsen bij Reizigersoverleg Brabant.

Jac startte in 2015 als OV-gids, tegelijkertijd met een collega van de Buurtbusvereniging Fijnaart. Sindsdien legt hij mensen uit hoe de OV-chipkaart en het reizen met het openbaar vervoer werkt. Het gaat hierbij niet alleen om theorie; samen met Jac maken de deelnemers ook een reis met onder andere de bus. 

Mensen wegwijs maken
Jac: “Ik doe dit vrijwilligerswerk om zoveel mogelijk mensen, meestal ouderen, wegwijs te maken in het openbaar vervoer. Als OV-gids kan je hier een wezenlijke bijdrage aan leveren. Het leukste is dat je zo dienstverlenend bezig bent. Ik krijg er vaak fijne reacties op! Jammer dat ik dit door Corona heel lang niet heb kunnen doen.”

Actualiteiten belangrijk
“Het blijft voor OV-gidsen altijd belangrijk actueel te blijven”, aldus Jac. Hij doelt hiermee op kennis over bijvoorbeeld knooppunten en de Voor Elkaar Pas. “Reizigersoverleg Brabant heeft goed contact met de Provincie Noord-Brabant en de vervoerders over dit soort ontwikkelingen. Met deze kennis kan Reizigersoverleg Brabant de OV-gidsen, maar ook de diverse werkgroepen, goed aansturen. Hier is de reiziger uiteindelijk het meest bij gebaat.”

Bijscholing
De OV-gidsen komen, onder leiding van Reizigersoverleg Brabant, dan ook af en toe bij elkaar om te blijven leren. “Altijd een prima sfeer”, zo omschrijft Jac die bijeenkomsten. Wat hij ook altijd leuk vindt, zijn de jaarlijkse excursies van Reizigersoverleg Brabant. “Één van die leuke herinneringen is vrij recent; het meerijden met een elektrische bus door ‘s-Hertogenbosch. We kregen toen ter plaatse uitgelegd hoe het opladen met de pantograaf werkt.”
“Dit soort leermomenten vind ik belangrijk. Zodoende blijf ik zelf goed op de hoogte, waardoor ik ook weer anderen veel kan meegeven. Want wanneer ik dat kan tijdens de OV-gidsdagen, dan is zo’n dag geslaagd.”
 

Deel deze pagina via

Reacties

Reactie toevoegen

Jouw naam is zichtbaar na publicatie.
Jouw e-mailadres is niet zichtbaar na publicatie.
* Deze velden zijn vereist.

Laatste nieuws

Organisatie

Ervaring met het Brabantse openbaar vervoer? En help je graag anderen? Word dan OV-gids bij Reizigersoverleg Brabant. Wat ga je doen? Je informeert vol enthousiasme anderen over het reizen met het...

Organisatie

Op 14 december jongstleden benoemde de Algemene Leden Vergadering Henri Schelle tot bestuurslid. Inmiddels heeft hij onder andere het secretariaat in zijn portefeuille. Henri, volgens anderen ‘een...

Organisatie

“Ik reis veel met het Brabantse openbaar vervoer”, aldus Sophie. “Vooral van en naar de hogeschool in Breda waar ik Mobiliteit studeer, maar ook voor mijn plezier. Naast mijn busritten doordeweeks...