Organisatie

ROB’er uitgelicht: Jac Roeken.

ROB’er uitgelicht: Jac Roeken

In de rubriek ‘ROB’er uitgelicht’ vertellen mensen over hun betrokkenheid en ervaringen bij Reizigersoverleg Brabant. Dit keer Jac Roeken, één van de OV-gidsen bij Reizigersoverleg Brabant.

Jac startte in 2015 als OV-gids, tegelijkertijd met een collega van de Buurtbusvereniging Fijnaart. Sindsdien legt hij mensen uit hoe de OV-chipkaart en het reizen met het openbaar vervoer werkt. Het gaat hierbij niet alleen om theorie; samen met Jac maken de deelnemers ook een reis met onder andere de bus. 

Mensen wegwijs maken
Jac: “Ik doe dit vrijwilligerswerk om zoveel mogelijk mensen, meestal ouderen, wegwijs te maken in het openbaar vervoer. Als OV-gids kan je hier een wezenlijke bijdrage aan leveren. Het leukste is dat je zo dienstverlenend bezig bent. Ik krijg er vaak fijne reacties op! Jammer dat ik dit door Corona heel lang niet heb kunnen doen.”

Actualiteiten belangrijk
“Het blijft voor OV-gidsen altijd belangrijk actueel te blijven”, aldus Jac. Hij doelt hiermee op kennis over bijvoorbeeld knooppunten en de Voor Elkaar Pas. “Reizigersoverleg Brabant heeft goed contact met de Provincie Noord-Brabant en de vervoerders over dit soort ontwikkelingen. Met deze kennis kan Reizigersoverleg Brabant de OV-gidsen, maar ook de diverse werkgroepen, goed aansturen. Hier is de reiziger uiteindelijk het meest bij gebaat.”

Bijscholing
De OV-gidsen komen, onder leiding van Reizigersoverleg Brabant, dan ook af en toe bij elkaar om te blijven leren. “Altijd een prima sfeer”, zo omschrijft Jac die bijeenkomsten. Wat hij ook altijd leuk vindt, zijn de jaarlijkse excursies van Reizigersoverleg Brabant. “Één van die leuke herinneringen is vrij recent; het meerijden met een elektrische bus door ‘s-Hertogenbosch. We kregen toen ter plaatse uitgelegd hoe het opladen met de pantograaf werkt.”
“Dit soort leermomenten vind ik belangrijk. Zodoende blijf ik zelf goed op de hoogte, waardoor ik ook weer anderen veel kan meegeven. Want wanneer ik dat kan tijdens de OV-gidsdagen, dan is zo’n dag geslaagd.”
 

Deel deze pagina via

Reacties

Reactie toevoegen

Jouw naam is zichtbaar na publicatie.
Jouw e-mailadres is niet zichtbaar na publicatie.
* Deze velden zijn vereist.

Laatste nieuws

Advies

In lijn met de adviezen van Reizigersoverleg Brabant wordt de tariefsverhoging in Brabant in 2023 beperkt. Hierbij gaat het onder meer om de toeslag voor cashloos betalen in het busvervoer en de...

Onderzoek

De Fietsersbond en Reizigersoverleg Brabant zien kansen in het verbeteren van met name het toezicht op, het veiligheidsgevoel bij en de ruimte voor de fietsenstalling bij haltes. Hierbij baseren zij...

Organisatie

Reizigersoverleg Brabant heeft Willard Peetoom, lid van de Werkgroep Zuidoost-Brabant, uitgeroepen tot vrijwilliger van het jaar 2022. Willard Peetoom werd op 8 december jongstleden, tijdens de...