Provincie Noord-Brabant.

De provincie Noord-Brabant is verantwoordelijk voor het openbaar (bus)vervoer in onze provincie. Tevens is ze de opdrachtgever ervan.


Opdrachtgever van het OV
De Provincie Noord-Brabant is verantwoordelijk voor en de Logo Provincie Noord-Brabantopdrachtgever van het openbaar vervoer in onze provincie. Alhoewel de bus centraal staat, zijn er ook nog andere vervoersmogelijkheden waar de Provincie Noord-Brabant zich mee bezighoudt. Voor het treinverkeer maakt de provincie afspraken met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en de NS. 

Drie contractgebieden
De Provincie Noord-Brabant besteedt onder andere het busvervoer aan. Hiervoor is de provincie opgedeeld in drie contractgebieden, oftewel concessies. Zodoende rijdt in Arriva in West- en Oost-Brabant, en Hermes in Zuidoost-Brabant.

Schoner busvervoer
In de aanbestedingstrajecten voor nieuwe concessies is schoner busvervoer één van de speerpunten van de Provincie Noord-Brabant. Tijdens deze trajecten vraagt ze de vervoerders naar hun visie over de overgang naar zero emissie busvervoer. Dat is busvervoer zonder schadelijke uitstoot. Momenteel geven Arriva en Hermes, samen met de Provincie Noord-Brabant, invulling aan deze overgang.

‘Mobiliteit als dienst’
De Provincie Noord-Brabant speelt daarnaast in op de verschuiving van het bekende openbaar vervoer naar ‘mobiliteit als dienst’. Dit laatste betekent dat de reiziger in de toekomst een keuze kan maken uit een mix van vervoersmiddelen, afgestemd op de eigen wensen en motieven. Er is dan één volledig aanbod van verschillende vormen van vervoer; deelfietsen en -auto’s, openbaar vervoer, meerijden. Allemaal binnen één app. 
Deze ontwikkeling is gestoeld op de overtuiging van de Provincie Noord-Brabant dat de moderne consument eigen bezit steeds minder belangrijk vindt. Daarmee focust ze zich binnen haar visie op ‘gedeelde mobiliteit’. Dit is álle mobiliteit die voor iedereen toegankelijk is en die je vaak samen gebruikt. 

Deel deze pagina via