Onderzoek

Busreizigers: “Veiligheid belangrijke vereiste tijdens en na coronaperiode”.

Veiligheid belangrijke vereiste voor reizen tijdens en na coronamaatregelen”

Veiligheid lijkt een belangrijke vereiste om te (gaan) reizen in de periode tussen de huidige lockdown en het moment dat coronamaatregelen geen rol meer spelen. Dit blijkt uit onderzoek onder 503 reizigers via het OV Reizigerspanel Brabant afgelopen januari.

Een belangrijke voorwaarde om de veiligheid in de bus te waarborgen is het kunnen houden van afstand. Zo luidt de reactie van reizigers in Brabant op de vraag wat er nodig is om weer te gaan reizen.

Afstand kunnen bewaren
Diverse reizigers stellen dat de Brabantse OV-partijen aandacht moeten hebben voor de afstand tot medereizigers in de bus. Een reiziger uit West-Brabant stelt bijvoorbeeld voor: "Afscheiding in de bus aanbrengen en voldoende bussen inzetten zodat het niet te druk is. Er moet zoveel mogelijk 1,5 meter afstand kunnen worden gewaarborgd”. Onder andere een reiziger uit Zuidoost-Brabant doet ongeveer dezelfde suggestie: “Zitplekken verminderen, minder mensen in een bus, betere hygiëne en mensen zonder mondkapje verwijderen uit bus, ook als ze hem niet goed dragen.”

Monitoring veiligheidsgevoel
Alhoewel zeer beperkt, stijgt momenteel het aantal reizigers in de Brabantse bussen. Reizigersoverleg Brabant is daarom alert op meer signalen van reizigers over eventuele gevoelens van onveiligheid, onder andere vanwege het reizigersaantal in de bus. Reizigers zien namelijk mogelijk een andere, gevoelsmatige, grens dan het aantal dat officieel in de bus toegestaan is.
Reizigersoverleg Brabant gaat hierover in gesprek met de Provincie Noord-Brabant en de vervoerders. Ook kaarten we dit speerpunt aan ter aanvulling van het sociaal veiligheidsplan van de vervoerders.

Reacties

Reactie toevoegen

Voer hier jouw naam in
Geef hier jouw email adres op. Het email adres wordt niet gepubliceerd.
Plaats hier jouw reactie

Laatste nieuws

Organisatie

‘Corona’, ‘openbaar vervoer’ en ‘Reizigersoverleg Brabant’. Drie ingrediënten die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Jan Geurts, Bureaumanager bij Reizigersoverleg Brabant, geeft jou graag een...

Organisatie

In ‘ROB’er uitgelicht’ vertellen mensen over hun betrokkenheid en ervaringen bij Reizigersoverleg Brabant. Dit keer Frank Staps, sinds maart 2020 lid van onze Werkgroep Oost-Brabant. Als relatief...

Organisatie

In de rubriek ‘ROB’er uitgelicht’ vertellen mensen over hun betrokkenheid en ervaringen bij Reizigersoverleg Brabant. Dit keer Hans van den Hatert, sinds 2018 lid van onze Werkgroep Zuidoost-Brabant....