Onderzoek

Busreizigers: “Veiligheid belangrijke vereiste tijdens en na coronaperiode”.

Veiligheid belangrijke vereiste voor reizen tijdens en na coronamaatregelen”

Veiligheid lijkt een belangrijke vereiste om te (gaan) reizen in de periode tussen de huidige lockdown en het moment dat coronamaatregelen geen rol meer spelen. Dit blijkt uit onderzoek onder 503 reizigers via het OV Reizigerspanel Brabant afgelopen januari.

Een belangrijke voorwaarde om de veiligheid in de bus te waarborgen is het kunnen houden van afstand. Zo luidt de reactie van reizigers in Brabant op de vraag wat er nodig is om weer te gaan reizen.

Afstand kunnen bewaren
Diverse reizigers stellen dat de Brabantse OV-partijen aandacht moeten hebben voor de afstand tot medereizigers in de bus. Een reiziger uit West-Brabant stelt bijvoorbeeld voor: "Afscheiding in de bus aanbrengen en voldoende bussen inzetten zodat het niet te druk is. Er moet zoveel mogelijk 1,5 meter afstand kunnen worden gewaarborgd”. Onder andere een reiziger uit Zuidoost-Brabant doet ongeveer dezelfde suggestie: “Zitplekken verminderen, minder mensen in een bus, betere hygiëne en mensen zonder mondkapje verwijderen uit bus, ook als ze hem niet goed dragen.”

Monitoring veiligheidsgevoel
Alhoewel zeer beperkt, stijgt momenteel het aantal reizigers in de Brabantse bussen. Reizigersoverleg Brabant is daarom alert op meer signalen van reizigers over eventuele gevoelens van onveiligheid, onder andere vanwege het reizigersaantal in de bus. Reizigers zien namelijk mogelijk een andere, gevoelsmatige, grens dan het aantal dat officieel in de bus toegestaan is.
Reizigersoverleg Brabant gaat hierover in gesprek met de Provincie Noord-Brabant en de vervoerders. Ook kaarten we dit speerpunt aan ter aanvulling van het sociaal veiligheidsplan van de vervoerders.

Deel deze pagina via

Reacties

Reactie toevoegen

Jouw naam is zichtbaar na publicatie.
Jouw e-mailadres is niet zichtbaar na publicatie.
* Deze velden zijn vereist.

Laatste nieuws

Organisatie

Ruud Weijmans geeft deze maand een inkijkje in zijn werk bij Breda University of Applied Sciences (BUas) en Logistics Community Brabant (LCB) en vertelt over zijn band met het Brabantse openbaar...

Organisatie

Het toverwoord is “afschaling”. Hermes besprak de plannen voor de dienstregeling 2022 in Zuidoost-Brabant met onze werkgroepleden. Begin juni ging Hermes, net als Arriva vorige maand, in gesprek met...

Advies

Reizigersoverleg Brabant adviseert positief op het voorstel van Hermes om twee weken eerder de hoogzomer dienstregeling te gaan rijden op de lijnen 2, 4, 5, 402, 405 en 406. Omdat reizigersaantallen...