Onderzoek

‘Bussen’ in de praktijk: Waalwijk en Sprang-Capelle.

Ov-chipkaartlezer

Van het omroepsysteem in de bus tot de looptijd volgens 9292OV. En van OVPay tot aan de OV-chipkaart. Het kwam allemaal aan bod toen Jesse Vermeulen, lid van Werkgroep Oost-Brabant, Nienke Schuurmans, Procesmanager Oost-Brabant, al reizend vertelde over zijn buservaringen in Sprang-Capelle en Waalwijk.

Jesse leidde op maandag 18 juli Nienke vol enthousiasme rond in de door hem meest gebruikte lijnen rondom Sprang-Cappelle en Waalwijk. Zo reisden ze vanuit ’s-Hertogenbosch met lijn 300 naar Waalwijk, vervolgens met lijn 134 naar Sprang-Capelle, en met lijn 136 weer terug naar ’s-Hertogenbosch. “Ik wilde graag laten zien hoe en waar ik reis en waar ik tegenaan loop”, aldus Jesse. “Fijn dat ik Reizigersoverleg Brabant zo een nog breder beeld van de praktijk kan geven.”

Reisinformatie
Één van de belangrijkste aandachtspunten van Jesse is reisinformatie. Zo benadrukte hij dat de computerstem in bijvoorbeeld lijn 300 sinds een tijdje meer ‘gerobotiseerd’ is. “Iets wat niet bepaald een vooruitgang is”, aldus Jesse. “Bovendien roept die computerstem op die lijn de halte in Waalwijk al om kort nadat de bus de halte Onderwijsboulevard in ’s-Hertogenbosch heeft verlaten.”
Vervolgens kwam hij, inmiddels pratend over 9292ov, tot een suggestie om de looptijd bij overstappen in de reisadviezen verder te verbeteren. “Ik kan regelmatig een eerdere overstap halen vanwege mijn kennis over die overstap. Er zijn dus andere reisadviezen die getoond kunnen worden, als je net als mij redelijk door kan lopen.”

Betaalsystemen
Jesse deelde ook zijn gedachtes over het verlopen van je OV-chipkaart na 5 jaar en OVpay. Dit laatste is de nieuwe manier om in- en uit te checken, wat straks kan met je betaalpas, creditcard of mobiel. Jesse: “De communicatie hierover richting reizigers zou duidelijker kunnen. Wanneer gaat dit bijvoorbeeld in? Ook vraag ik me af of dit systeem handig is voor blinden en slechtzienden.” Hij loopt immers zelf met een blindegeleidestok.

Vervolgacties
Reizigersoverleg Brabant heeft momenteel contact met onder andere 9292ov, Translink en OVpay over soortgelijke zaken. De komende tijd wordt gemonitord of er gelijksoortige signalen zijn. Ook bekijkt Reizigersoverleg Brabant of het omroepsysteem één van de aandachtsvelden kan zijn in toekomstig onderzoek via het OV Reizigerspanel Brabant.

Deel deze pagina via

Reacties

Reactie toevoegen

Jouw naam is zichtbaar na publicatie.
Jouw e-mailadres is niet zichtbaar na publicatie.
* Deze velden zijn vereist.

Laatste nieuws

Organisatie

In de week van 19 september leerden de leden van Reizigersoverleg Brabant meer over onder andere vervoerskunde, automatisch in- en uitchecken en het flex- en regiovervoer. Om de kennis en kunde van de...

Organisatie

Wil jij meebouwen aan de kwaliteit van mobiliteit voor reizigers in Brabant? En dat op het niveau van visie en beleid? Word dan bestuurslid bij Reizigersoverleg Brabant. Reizigersoverleg Brabant komt...

Overig

Na de zomervakantie lukte het de Brabantse busvervoerders nog niet op alle lijnen en tijdstippen het aanbod op te schalen. En eind augustus kondigde NS aan dat zij hun dienstregeling nog verder gaan...