Onderzoek

Reizigers beoordelen veiligheidsgevoel in de bus met een 7,5.

Reizigers beoordelen veiligheidsgevoel in de bus met een 7,5.

Mensen die in mei, juni en juli met de bus door Brabant reisden, beoordelen hun veiligheidsgevoel tijdens die reis gemiddeld met een 7,5. Deze indicatie van de gevolgen van corona is gebaseerd op een onderzoek via het OV Reizigerspanel Brabant onder 261 busreizigers.

Mensen die in mei, juni en/of juli met de bus door Brabant reisden en die deels of volledig gevaccineerd zijn, geven hun veiligheidsgevoel tijdens die reis respectievelijk een 7,2 en een 7,5. De reizigers die niet gevaccineerd zijn, kennen een 8 toe aan dit veiligheidsgevoel (indicatief). Als men  ‘verplicht’ reist, bijvoorbeeld naar school of werk, daalt dit rapportcijfer. Net als wanneer iemands reisfrequentie toeneemt.

Mondkapje belangrijk
Volgens bijna 7 op de 10 reizigers draagt het gebruik van een mondkapje in de bus bij aan het veiligheidsgevoel. Bijna elke reiziger voelt zich veiliger als de chauffeur reizigers aanspreekt die geen mondkapje dragen. Andere belangrijke maatregelen zijn extra schoonmaak van de bussen en extra ventilatie door het openen van de deuren bij elke stop.

Voldoende maatregelen
Ruim 7 op de 10 reizigers vinden dat er voldoende coronamaatregelen in de bus worden genomen. Ongeveer 60% voelt zich voldoende veilig in de bus als de coronamaatregelen blijven zoals ze nu zijn.
Toch ervaart 68% van de reizigers angst om te reizen. Een krappe helft is bang om besmet te raken. Als de maatregelen versoepeld worden, voelt slechts 15% zich nog voldoende veilig.

Uitkomsten onderdeel van gesprek
Reizigersoverleg Brabant neemt de onderzoeksuitkomsten mee in de gesprekken met de vervoerders en de Provincie Noord-Brabant zodra het gaat over (aanvullende) coronamaatregelen en dienstregelingsaanpassingen.

Een schematische weergave van de onderzoeksresultaten vind je in de factsheet.
Ook deelnemen aan het OV Reizigerspanel Brabant? Lees hier meer.
 

Deel deze pagina via

Reacties

Reactie toevoegen

Jouw naam is zichtbaar na publicatie.
Jouw e-mailadres is niet zichtbaar na publicatie.
* Deze velden zijn vereist.

Laatste nieuws

Advies

In lijn met de adviezen van Reizigersoverleg Brabant wordt de tariefsverhoging in Brabant in 2023 beperkt. Hierbij gaat het onder meer om de toeslag voor cashloos betalen in het busvervoer en de...

Onderzoek

De Fietsersbond en Reizigersoverleg Brabant zien kansen in het verbeteren van met name het toezicht op, het veiligheidsgevoel bij en de ruimte voor de fietsenstalling bij haltes. Hierbij baseren zij...

Organisatie

Reizigersoverleg Brabant heeft Willard Peetoom, lid van de Werkgroep Zuidoost-Brabant, uitgeroepen tot vrijwilliger van het jaar 2022. Willard Peetoom werd op 8 december jongstleden, tijdens de...