Organisatie

ROB in gesprek met Arriva en Hermes over coronapandemie.

ROB in gesprek met Arriva en Hermes over coronapandemie.

Reizigersoverleg Brabant nodigde eind januari Arriva en Hermes uit voor een gesprek met de Werkgroepen Zuidoost-, Oost- en West- Brabant over de (post)coronasituatie van het openbaar vervoer. Daarbij stonden de huidige uitdagingen en vooral het transitieplan centraal.

Vertrekpunt van het online overleg was het wederzijdse begrip dat het openbaar vervoer niet meer is en wordt zoals vóór de coronapandemie. Mensen zullen minder en anders gaan reizen vanwege bijvoorbeeld het meer thuiswerken, onderwijs op afstand, toenemend fiets- en autogebruik, minder vliegverkeer en minder evenementen.

Transitieplan
Om de opbrengsten en kosten weer in balans te kunnen brengen, buigen de Provincie Noord-Brabant en de vervoerders zich momenteel over een transitieplan. Dit plan geldt als voorwaarde voor de gedeeltelijke compensatie van de opbrengstverliezen door de Rijksoverheid. Reizigersoverleg Brabant en de vervoerders blikten tijdens het overleg hierop vooruit.

Snel schakelen
Reizigersoverleg Brabant wordt de komende tijd betrokken bij de verdere invulling van het transitieplan. Het plan moet vóór 1 april afgerond zijn. De Provincie Noord-Brabant en de vervoerders moeten dus in korte tijd een complexe puzzel leggen.
Dit betekent dat ook Reizigersoverleg Brabant snel moet schakelen. In voorbereiding daarop gaf de vervoerder de leden meer inzicht in de totstandkoming van de dienstregeling in normale situaties én tijdens de coronaperiode. Ook was er ruimte voor de leden om alvast eerste suggesties aan te dragen voor het transitieplan.

Verdere kennismaking
De bijeenkomst stond ook in het teken van verdere kennismaking. Veel (relatief) nieuwe leden van de drie werkgroepen hadden de vervoerders nog niet ontmoet. Ook voor diverse al langer zittende leden was er een nieuw gezicht; de nieuwe Manager Strategie & Mobiliteitsontwikkeling van Arriva.

Deel deze pagina via

Reacties

Renée van de Bilt

Ik mis de snelbus, het liefst een bus die vanuit Oosterhout busstation zonder stoppen over de snelweg naar Breda CS rijdt.

Reizigersoverleg Brabant

Beste Renée,
Wat fijn dat je actief meedenkt. Jouw opmerking geven we door aan de procesmanager van West-Brabant. Hij zal bekijken wat hij ermee kan doen. Als jij je emailadres naar info@reizigersoverlegbrabant.nl mailt, kunnen wij je persoonlijk op de hoogte houden.

Reizigersoverleg Brabant

Beste Renée, Reizigersoverleg Brabant is betrokken bij de toekomstplannen voor het OV in onze provincie ‘Toekomstbeeld OV 2040’ https://www.brabant.nl/onderwerpen/verkeer-en-vervoer/openbaar-vervoer/….
Een snelle(re) verbinding tussen Breda en Oosterhout is daarin één van de concrete ambities. Of het in de nabije toekomst al zover is, of wat eventuele gevolgen van corona hierin zijn, durven wij je helaas nog niet te zeggen. Maar we houden het voor je in de gaten!

Reactie toevoegen

Jouw naam is zichtbaar na publicatie.
Jouw e-mailadres is niet zichtbaar na publicatie.
* Deze velden zijn vereist.

Laatste nieuws

Advies

Reizigersoverleg Brabant raadt Arriva opnieuw af om de route van lijn 99 door Uden te wijzigen. In 2018 gaf Reizigersoverleg Brabant aan geen voorstander te zijn van een wijziging van de huidige route...

Advies

Reizigersoverleg Brabant stemt in met het voorstel van de gemeente Meierijstad om de halte Rondweg in Mariaheide op te heffen. Reden voor instemming is het lage gebruik en de nabijheid van de haltes...

Advies

Reizigersoverleg Brabant is positief over de voorgenomen routewijziging van de lijnen 210 en 610 in Oudenbosch. De voorgestelde situatie geeft meer eenduidigheid zonder dat de maatregel direct nadelig...