Organisatie

ROB’er uitgelicht: Albertina van den Besselaar.

ROB’er uitgelicht: Albertina van den Besselaar

In de rubriek ‘ROB’er uitgelicht’ vertellen mensen over hun betrokkenheid en ervaringen bij Reizigersoverleg Brabant. Dit keer Albertina van den Besselaar, lid van onze Werkgroep Reizigersbelang WMO-vervoer.

Reizigersoverleg Brabant organiseert, in opdracht van het Bureau Regiovervoer Midden-Brabant, de reizigersvertegenwoordiging betreffende het WMO-vervoer in de regio Waalwijk, Dongen, Loon op Zand, Gilze en Rijen, Tilburg, Oisterwijk, Goirle en Hilvarenbeek. Albertina is één van de werkgroepleden. Zij vertegenwoordigt hierin de bewoners van Amarant, een organisatie voor mensen met een (verstandelijke) beperking, autisme of hersenletsel.

Vanuit Verwantenraad Amarant betrokken bij regiovervoer.
Albertina’s zoon woont op Amarant. Amarant probeert de problemen van haar cliënten te verminderen, hun redzaamheid te stimuleren en te komen tot een hogere kwaliteit van leven voor hen. Dit doet ze in overleg met onder andere haar verwantenraad, waar Albertina lid van is. “Ik kreeg de kans om aan de Verwantenraad deel te nemen toen mijn zoon in 2006 bij Amarant ging wonen”, aldus Albertina.
Ze vervolgt: “Toen er een nieuwe aanbesteding kwam van de deeltaxi, vond de Verwantenraad het wenselijk dat Amarant hier ook bij betrokken was. Ik heb die taak toen op me genomen. Nadat ik me verdiept had in de vorige aanbesteding, schoof ik al snel aan bij de vergaderingen van de deeltaxi hierover.”

Inbreng vanuit bewoners Amarant.
Inmiddels is deze reizigersvertegenwoordiging binnen het Regiovervoer Midden-Brabant ondergebracht bij Reizigersoverleg Brabant. Albertina haalt signalen op van WMO-reizigers van en naar Amarant om deze vervolgens, samen met de overige leden van de werkgroep van Reizigersoverleg Brabant, te vertalen naar aanbevelingen of adviezen voor het Bureau Regiovervoer Midden-Brabant. Ook worden de ontwikkelingen binnen het bureau besproken.
Hierbij put Albertina ook uit haar zoons ervaringen met het gebruik van de Regiotaxi. Albertina: “Mijn zoon maakt regelmatig gebruik van de regiotaxi, omdat dat voor hem een veilige manier is om naar activiteiten te gaan. Soms ga ik wel eens met hem mee naar een activiteit. Hij heeft hiervoor een begeleiderspas.”

Pluspunten: groepsvervoer en terugbelservice.
Iedereen kan gebruik maken van het Regiovervoer Midden-Brabant. Indien iemand een WMO-pas heeft ontvangen van de gemeente, reist diegene tegen een lager tarief. Het voordeel van de Regiotaxi is dat reizigers thuis worden opgehaald en arriveren op een precieze bestemming. Dit kan een ander huisadres zijn, maar ook een winkelcentrum, ziekenhuis of station. Deze taxi komt maximaal een kwartier voor of na de gewenste vertrektijd voorrijden.
Het is mogelijk dat deze taxi gedeeld wordt met andere reizigers. Dit gebeurt ook regelmatig bij reizigers van en naar Amarant. Albertina: “Als meer mensen van dezelfde woonvoorziening naar dezelfde activiteit gaan, vragen ze dit aan onder vermelding van groepsvervoer. Dan komen er niet 2 of 3 verschillende taxi’s.” Hierdoor zijn ook de kosten lager.
Een andere uitkomst ziet Albertina in de terugbelservice. “Dan kunnen de woonbegeleiders ervoor zorgen dat ze op tijd klaarstaan.”

Affiniteit met regiovervoer ook vanuit werkverleden.
Niet alleen de inbreng vanuit Amarant drijft Albertina om mee te blijven denken in de Werkgroep WMO-vervoer van Reizigersoverleg Brabant. Haar werkverleden vormt ook een duidelijke aanleiding. Albertina: “Ik heb altijd op een school met zeer moeilijk lerende kinderen gewerkt. Omdat zij afhankelijk waren van het regiovervoer, heb ik hier altijd al affiniteit mee gehad.”

Zelf busreiziger
Albertina zelf reist ook regelmatig met de bus, en dat met Brabant Dalkorting. “Ik reis zo zeer voordelig elke week naar het koor vanuit De Reeshof in Tilburg naar Goirle”, aldus Albertina. “En andere keren pak ik de bus om boodschappen te doen of naar familie te gaan.”

Deel deze pagina via

Reacties

Profile picture for user Nienke Schuurmans
ff

dfsfsd

Reactie toevoegen

Jouw naam is zichtbaar na publicatie.
Jouw e-mailadres is niet zichtbaar na publicatie.
* Deze velden zijn vereist.

Laatste nieuws

Onderzoek

Reizigers in Brabant zijn redelijk bekend met OVPay en zien het als een gemakkelijk betaalmiddel. Wel verwachten zij OVPay meer te gaan gebruiken zodra het reizen goedkoper wordt. Dit blijkt uit...

Advies

Reizigersoverleg Brabant kan zich vinden in het voorstel van Hermes om lijn 319, de lijn tussen Eindhoven en Reusel, bij Hapert via de N284 te laten rijden. Het niet meer door de kern rijden van lijn...

Advies

Reizigersoverleg Brabant is positief over het voorstel van de gemeente Waalwijk om een tegenhalte voor lijn 300 en 301 toe te voegen aan de Blyde Incomstenlaan. Bij de nieuwe halte op de Blyde...