Organisatie

ROB’er uitgelicht: Jacques Schram.

ROB’er uitgelicht: Jacques Schram.

In de rubriek ‘ROB’er uitgelicht’ vertellen mensen over hun betrokkenheid en ervaringen bij Reizigersoverleg Brabant. Dit keer Jacques Schram, bestuurslid én OV-gids.

Van “OV was voor mij een onbeschreven blad” naar “anderen alles erover kunnen leren”. Dat typeert het verloop van Jacques’ jarenlange betrokkenheid bij Reizigersoverleg Brabant.

Als bestuurslid het OV ontdekt
Jacques is sinds 31 oktober 2006 lid van het bestuur van Reizigersoverleg Brabant. “Al die tijd ben ik al penningmeester”, aldus Jacques. “Die functie heb ik een tijd terug een jaar gecombineerd met het voorzitterschap. En nu met het vicevoorzitterschap. Eind dit jaar is het mooi geweest, dan treed ik terug als bestuurslid.”
Zijn reden om te starten toentertijd was onder andere om meer te weten te komen over het openbaar vervoer. Jacques: “In mijn werkzame leven reisde ik altijd met de auto. Het OV was, toen ik voor deze functie gevraagd werd, voor mij een onbeschreven blad. Ik had nooit kunnen denken dat er zo veel achter de schermen gebeurt waar de reiziger totaal geen weet van heeft. Ik ben blij dat ik die forse kijk in de keuken heb kunnen krijgen en ik op die manier veel verschillende mensen heb leren kennen.”

Kennis van over de grens
Één van de excursies in zijn tijd bij Reizigersoverleg Brabant die hem goed bij is gebleven is die naar De Lijn in Mechelen. Jacques: “Het was goed om de verschillen tussen het openbaar vervoer in Nederland en België te ontdekken. Zo is er in heel Vlaanderen maar één vervoerder, terwijl op diezelfde oppervlakte in Nederland meerdere vervoerders actief zijn.”
Ook blikt hij terug op het meer recreatieve bezoek aan het miljoenenlijntje in Zuid-Limburg. “Het was een leuke reis met een stoomtrein vanaf Valkenburg richting Schin op Geul en een klein stukje Duitsland in. Op het station in Schin op Geul waande je je een eeuw terug.”

Interesse voor kleinschalig vervoer
“Als bestuurslid zit je dicht op het vuur en hoor je als eerste wat er speelt binnen het Brabantse openbaar vervoer.” Hiermee doelt Jacques onder andere op de nieuwe vaak kleinschalige vormen van vervoer. Hier ligt een grote interesse van hem. “Ik, als dorpsbewoner, merk heel goed het belang van goed openbaar vervoer. Als dat er niet is, zijn zulke alternatieven van harte welkom.”
Jacques is dan ook niet voor niets, naast bestuurslid bij Reizigersoverleg Brabant, ook actief in het bestuur van de ABC-opstapbus. Dit is een particulier initiatief waarbij vrijwilligers ritten verzorgen voor ouderen in Alphen, Baarle-Nassau en Chaam. 

Anderen leren over het OV
Inmiddels is Jacques veel wijzer geworden in de wereld van het openbaar vervoer. Gecombineerd met zijn onderwijservaringen uit het verleden, maakt hem dat ook tot een goede OV-gids. Als OV-gids probeert hij met name ouderen warm te maken voor gebruik van het openbaar vervoer.
“Het is prettig om mensen nieuwe dingen te leren waar ze meteen mee aan de slag kunnen”, aldus Jacques. “De deelnemers zijn, zeker na een praktijkochtend of -middag, vaak verbaasd over hoe eenvoudig het openbaar vervoer te gebruiken is. Bijvoorbeeld hoe gemakkelijk het in- en uitchecken in zijn werk gaat.”
“Je kan als OV-gids voorkomen dat mensen geïsoleerd raken”, zo vervolgt Jacques. “Daar zet ik me graag voor in. Met daarbij in mijn achterhoofd dat ook voor mijzelf het openbaar vervoer, in de toekomst, nóg belangrijker wordt.”

Ook OV-gids worden? Lees hier meer. 

Deel deze pagina via

Reacties

René Valk

Beste Jacques,

Heb tijdens mijn activiteiten bij het ROB jou altijd als een zeer constructieve maar ook zeer prettige bestuurder ervaren. Heel veel succes en nog vele gezonde en gelukkige jaren gewenst. en zoals je van mij bekend bent :

TOT OOIT !

Jacques Schram

Bedankt voor jouw fijne reactie. Ik heb altijd met veel plezier gewerkt voor ROB en daardoor ook voor de Brabantse reiziger. Het zal volgend jaar wennen zijn om na 16 jaar niet meer rechtstreeks bij ROB betrokken te zijn. Maar het is ook goed, dat er nieuw en jonger bloed in het bestuur komt.

Reactie toevoegen

Jouw naam is zichtbaar na publicatie.
Jouw e-mailadres is niet zichtbaar na publicatie.
* Deze velden zijn vereist.

Laatste nieuws

Organisatie

Op 12 april jongstleden overdachten de leden van Reizigersoverleg Brabant de mobiliteitsontwikkelingen. Dit met het oog op de rol en positie van de organisatie in 2028. De komende jaren beweegt het...

Advies

Reizigersoverleg Brabant kan zich vinden in het voorstel van Hermes om de haltes Koningin Julianalaan en de Lissevenlaan in Aalst op te heffen. Reizigersoverleg Brabant stemt in met de opheffing van...

Organisatie

Wil jij meebouwen aan de kwaliteit van mobiliteit voor reizigers in Brabant? En dat op het niveau van visie en beleid? Word dan bestuurslid bij Reizigersoverleg Brabant. Reizigersoverleg Brabant komt...