Organisatie

Excursieweek: van CS Eindhoven en AutoMaatje tot buurtbus en zero emissie.

Excursie Eindhoven

In de week van maandag 20 september vond de jaarlijkse excursie van Reizigersoverleg Brabant plaats. Dit keer anders dan anders; in één week vier verschillende excursies met een select gezelschap.

Reizigersoverleg Brabant richtte zich tijdens de excursieweek op vier verschillende thema’s gebaseerd op suggesties van de leden. Hierbij ging het om een rondje Eindhoven, AutoMaatje, de buurtbus en de remise van Arriva. Vanwege corona namen maximaal 8 reizigers deel aan elke excursie.


Maandag: Rondje EindhovenExcursie Eindhoven
•    Centraal Station Eindhoven: Een prachtig uitzicht vanuit ‘de toren’, waar vroeger de verkeersleiding zat. En waar de leden al snel de gevaarlijke oversteek door reizigers om bij de bussen te komen, bespraken.
•    Eindhoven Airport: Een blik op de verbouwde mooi en moderne entree die nu ruimte geeft aan goed ingerichte bushaltes.
•    Busstation Woensel XL: Een enigszins kaal, maar ruim, licht en overzichtelijk station met een opvallend overdwars geplaatst digitaal reisinformatiebord.

Robert Vink (Werkgroep West-Brabant): “De locaties die we bezochten waren erg leuk. De toelichting van de vervoerkundige van Hermes maakte het extra interessant.”
 

Excursie AutoMaatje

Dinsdag: ANWB AutoMaatje
•    Presentatie door de projectleider in Goirle: Hoe is dit vrijwilligersinitiatief hier tot stand gekomen? En hoe werkt het?
•    Uitwisseling van ervaringen: Onder andere de dilemma’s van de planner tijdens de reizigersintake, omdat de regels niet strak omlijnd kunnen zijn.
•    Ontmoetingen: Reizigersoverleg Brabant maakte kennis met ANWB AutoMaatje en vice versa. Ook leerden sommige vrijwilligers van ANWB AutoMaatje elkaar nu pas kennen, omdat het project (vanwege corona) nog in de startfase zit.

Jeanne Berkelmans (Werkgroep Oost-Brabant): “Ik vond het een interessante bijeenkomst omdat er veel mensen bij waren die het uitvoeren. En het was interactief.”

Maurits van Emmen (Algemene Leden Vergadering): “Voor mij een zeer geslaagde excursie. Veel opgestoken, fijn met anderen in gesprek geweest en genoten van een hele fijne en goed verzorgde lunch.”

 

 

Donderdag: Buurtbus
•    Theorie: De voorzitter van Buurtbusvereniging Fijnaart en Omstreken gaf uitleg over deExcursie Buurtbus West-Brabant organisatie, het ontstaan, de chauffeurs, het soort reizigers, de werking en het sociale karakter van het buurtbussysteem. 
•    Praktijk: Verschillende ervaringsritten in combinatie met het overige openbaar vervoer in onder andere Breda, Roosendaal, Fijnaart en Dinteloord.

Hans van den Hatert (Werkgroep Zuidoost-Brabant): “Ik vond de buurtbusexcursie een geslaagde ochtend. Mijn drijfveer was meer om eens in een hoek van Brabant te reizen waar ik verder weinig of niet kom. Ook leuk om de praktijk te ervaren en eens andere mensen te ontmoeten, die ik bij de werkgroepen niet eerder ontmoet had.”

Wim Hendrikx (Algemene Leden Vergadering): “Het was voor mij de eerste keer dat ik leden van Reizigersoverleg Brabant zag. Het was heel positief dat dat meteen in zo'n ontspannen setting was.”
 

Vrijdag: Remise ArrivaExcursie Den Bosch Arriva
•    Presentatie over Arriva Nederland: Van reisaanbod tot organisatiewaarden.
•    Presentatie over Glimble:  Het MaaS-platform van Arriva met daarin steeds meer vervoersopties.
•    Rondleiding remise: van planningsbord tot buswasserette. 
•    Rondrit met zero-emissie bus: al rijdend een uitleg over de nieuwste elektrische bus, waarbij onder andere aandacht was voor de pantograaf.

Jac Roeken (OV-gids): “Heel interessant. Vooral de busrit met elektrisch opladen van de accu was erg leerzaam. Alles was prima geregeld en een halve dag met lunch is naar mijn idee een goede formule.”
 

Deel deze pagina via

Reacties

Reactie toevoegen

Jouw naam is zichtbaar na publicatie.
Jouw e-mailadres is niet zichtbaar na publicatie.
* Deze velden zijn vereist.

Laatste nieuws

Advies

Reizigersoverleg Brabant heeft advies uitgebracht over het ontwerp Programma van Eisen voor het openbaar vervoer in de concessie Oost-Brabant 2027-2039. De plannen zijn ambitieus en bieden mooie...

Organisatie

Voor de aanbesteding van de concessie Oost-Brabant heeft Reizigersoverleg Brabant een speciale werkgroep ingericht. Samen met deze werkgroep en het aanbestedingsteam van de provincie Noord-Brabant...

Organisatie

Het afgeschaalde vervoersaanbod liep ook in 2023 weer als een rode draad door het jaar. Reizigers ondervonden hier veel last van. Reizigersoverleg Brabant benadrukte bij de vervoerder in Zuidoost...