Onderzoek

Fietsersbond en ROB zetten in op fietsvoorzieningen bij bushaltes.

Fietsen bij halte

De Fietsersbond en Reizigersoverleg Brabant zien kansen in het verbeteren van met name het toezicht op, het veiligheidsgevoel bij en de ruimte voor de fietsenstalling bij haltes. Hierbij baseren zij zich op onderzoek onder reizigers via het OV Reizigerspanel Brabant.

Het onderzoek wijst uit dat 31% van deze reizigers bereid is verder te fietsen naar een halte als fietsvoorzieningen verbeteren. En 30% is hier misschien toe bereid. Dit laatste is afhankelijk van de extra fietsafstand. Ongeveer dezelfde bereidheid is er als het gaat om het vaker fietsen. Van de reizigers die nog niet fietsen naar een halte is 22% (misschien) bereid dit wel te doen als fietsvoorzieningen verbeteren.

Belangrijkste voorzieningen
De (onderzochte) belangrijkste verbeteringen van voorzieningen waardoor men de fiets (vaker) zou gaan gebruiken zijn het toezicht, het veiligheidsgevoel bij en de ruimte voor stalling bij bushaltes. Reizigers vinden met name het toezicht over het algemeen slecht geregeld. Terwijl respectievelijk 49% en 45% van de fietsers en niet-fietsers de fiets (vaker) zou gebruiken bij bijvoorbeeld beter cameratoezicht. Gemiddeld beoordelen reizigers het gebruik van de fiets als voor- of natransport met een 7,5.

Rol fiets bij gestrekte lijnen
De Fietsersbond en Reizigersoverleg Brabant initieerden dit onderzoek met het oog op het steeds vaker strekken van buslijnen. Het strekken brengt voor reizigers onder andere een kortere en meer punctuele busreis met zich mee, maar ook een grotere rol voor de fiets als voor- en natransport. Van de mensen die al naar een halte fietsen, is 58% (misschien) bereid om verder te fietsen om te profiteren van de voordelen van een gestrekte buslijn. Van de niet-fietsers is 39% hierdoor (misschien) bereid om te gaan fietsen.

Acties Fietsersbond en Reizigersoverleg Brabant
Momenteel delen de Fietsersbond en Reizigersoverleg Brabant de uitkomsten met diverse organisaties in hun werkveld. Hierbij wordt gekeken naar eventuele verbeteringen bij bijvoorbeeld knooppunten en haltes van gestrekte buslijnen.

Een uitgebreider overzicht van de uitkomsten van het onderzoek is op te vragen bij Reizigersoverleg Brabant.

Ook (als OV-reiziger) deelnemen aan het OV Reizigerspanel Brabant? Schrijf je hier in.
 

Deel deze pagina via

Reacties

Reactie toevoegen

Jouw naam is zichtbaar na publicatie.
Jouw e-mailadres is niet zichtbaar na publicatie.
* Deze velden zijn vereist.

Laatste nieuws

Advies

In lijn met de adviezen van Reizigersoverleg Brabant wordt de tariefsverhoging in Brabant in 2023 beperkt. Hierbij gaat het onder meer om de toeslag voor cashloos betalen in het busvervoer en de...

Organisatie

Reizigersoverleg Brabant heeft Willard Peetoom, lid van de Werkgroep Zuidoost-Brabant, uitgeroepen tot vrijwilliger van het jaar 2022. Willard Peetoom werd op 8 december jongstleden, tijdens de...

Organisatie

Eind dit jaar verlaat bureaumanager Jan Geurts Reizigersoverleg Brabant. Hij blikt graag terug op een tijd waarin hij het enorm naar zijn zin heeft gehad. Maar hij kijkt ook vooruit. Begin 2020 nam...