Advies

ROB dringt aan op meer eenheid knooppunttaxi’s en Bravoflex.

ROB dringt aan op eenheid onder knooppunttaxi’s en Bravoflex.

Reizigersoverleg Brabant dringt aan op meer eenheid qua tarieven en voorwaarden van de knooppunttaxi’s en Bravoflexsystemen. Haar voorstellen voor twee basissystemen en standaardisatie van het meereizen en de tijdsblokken zullen onderzocht gaan worden.

Samen met de regiotaxivervoerders en gemeenten wil de Provincie Noord-Brabant zorgen voor alternatieven voor bussen die (als gevolg van de coronapandemie) vervallen of minder gaan rijden per 9 januari 2022. Dit gebeurt door de inzet van (proeven met) knooppunttaxi’s en uitbreiding van het Bravoflexsysteem. 

Reiziger centraal
Reizigersoverleg Brabant staat in de basis achter dergelijke experimenten, maar vraagt in haar advies om bij de uitwerking, invulling en communicatie de reiziger meer centraal te zetten. De systemen verschillen namelijk qua tarieven en voorwaarden, wat voor onduidelijkheid bij de reiziger zorgt. Een begrijpelijke verklaring voor deze verschillen is dat de prioriteit van de Provincie Noord-Brabant bij de snelheid van de ontwikkeling van deze vervoersdiensten ligt. Zo wordt voorkomen dat reizigers, als gevolg van de afschalingen in de dienstregeling, geen vervoer meer hebben.

Naar meer eenheid
Om op termijn meer eenheid te creëren, stelt Reizigersoverleg Brabant onder meer twee basissystemen voor met bijbehorende tarieven. Daarbij pleit ze voor het voorkomen van de dubbele betaling van het instaptarief. Andere suggesties voor standaardisering hebben betrekking op het meereizen en de tijdsblokken. De Provincie Noord-Brabant gaat deze voorstellen, in samenwerking met Reizigersoverleg Brabant en de vervoerders, onderzoeken.

Evaluatie belangrijk
In haar advies vraagt Reizigersoverleg Brabant ook om nader te specificeren wat de looptijd van de proef is, op welke wijze het gebruik gemonitord wordt en welke specifieke leerdoelen er zijn. De resultaten van de pilots kunnen veel kennis opleveren ten behoeve van de visie op gedeelde mobiliteit.

Deel deze pagina via

Reacties

Reactie toevoegen

Jouw naam is zichtbaar na publicatie.
Jouw e-mailadres is niet zichtbaar na publicatie.
* Deze velden zijn vereist.

Laatste nieuws

Onderzoek

Slechts de helft van de reizigers vindt het positief dat veel diensten binnen het Brabantse openbaar busvervoer digitaal zijn. Dit blijkt uit online en offline onderzoek onder 478 reizigers. Volgens...

Organisatie

Jaap Goossens werkt sinds maart als Procesmanager Zuidoost-Brabant bij Reizigersoverleg Brabant. Hij stelt zich graag verder aan je voor en neemt je graag mee in zijn streven om “het dagelijks leven...

Organisatie

Astrid Buur gaat per 1 maart, naast haar werk als procesmanager voor de concessie West-Brabant, ad interim aan de slag als Bureaumanager bij Reizigersoverleg Brabant. Ze heeft jarenlange ervaring op...