Advies

ROB verheugd over afgewende forse tariefstijging.

ROB verheugd over afgewende forse tariefstijging.

Reizigersoverleg Brabant is verheugd dat het demissionaire kabinet 300 miljoen euro uittrekt om forse tariefsverhogingen in het regionaal OV te voorkomen. Eerder nog maakten we ernstig bezwaar tegen de door Arriva en Hermes voorgestelde tariefsverhoging van bijna 13%.

Tot grote opluchting van Reizigersoverleg Brabant worden de tarieven voor in ieder geval de busreizigers volgend jaar niet drastisch verhoogd. Wel kijken we met enige reserve vooruit naar de tarieven in 2025.

Hoge tariefsverhoging afgewend
Door de uitgifte van het kabinet zijn Arriva en Hermes niet meer genoodzaakt om de tarieven met bijna 12% te verhogen vanwege een forse stijging van met name de loon- en energiekosten. Daarnaast grepen beide vervoerders de mogelijkheid uit het bestek aan om het tarief extra te verhogen met 1%. Het besluit hierover ligt nu bij de Provincie Noord-Brabant (en de vervoerders). Reizigersoverleg Brabant wacht de verdere ontwikkelingen rondom de tarieven in 2024 af.

Eerdere bezwaren
Reizigersoverleg Brabant keurde Arriva’s en Hermes’ voorstel voor de tariefstijging stellig af. Reizigers zouden zodoende fors meer gaan betalen voor minder goed openbaar vervoer. Immers, de frequenties zijn afgenomen en de uitvoering van de dienstregeling is minder betrouwbaar. Deze onwenselijke situatie zou het OV-gebruik in een neerwaartse spiraal brengen. 

Zorgen over eenmalig karakter
De bijdrage vanuit het demissionaire kabinet is eenmalig. Reizigersoverleg Brabant gaat zich dan ook oriënteren op de plannen van de Provincie Noord-Brabant en de vervoerders voor de tarieven na 2024. 

Lees de gehele adviezen van Reizigersoverleg Brabant:
•    Advies tarieven voor Arriva
•    Advies tarieven voor Hermes
 

Deel deze pagina via

Reacties

Reactie toevoegen

Jouw naam is zichtbaar na publicatie.
Jouw e-mailadres is niet zichtbaar na publicatie.
* Deze velden zijn vereist.

Laatste nieuws

Advies

Reizigersoverleg Brabant stemt in met Arriva’s voorstel om de lus van buurtbuslijn 293 in Hilvarenbeek in te korten en die in Bladel te vergroten. Wel geldt het advies om in Hilvarenbeek een flexhalte...

Organisatie

Reizigersoverleg Brabant richt zich de komende jaren met name op gedeelde mobiliteit, mensen met een afstand tot openbaar vervoer, digitalisering, betaalbaarheid en sociale veiligheid. Deze...

Organisatie

Per 1 oktober is Astrid Buur de vaste bureaumanager van Reizigersoverleg Brabant. Hiermee sluit ze haar ad interim periode af. “Vol enthousiasme blijf ik inzetten op dat waar ik blij van wordt”, aldus...