Organisatie

ROB’er uitgelicht: Erik Filius.

ROB’er uitgelicht: Erik Filius

In de rubriek ‘ROB’er uitgelicht’ vertellen mensen over hun betrokkenheid en ervaringen bij Reizigersoverleg Brabant. Dit keer Erik Filius, lid van de Werkgroep West-Brabant.

Vanaf het prille begin is Erik al betrokken bij Reizigersoverleg Brabant. Inmiddels heeft hij ruim 20 jaar reizigersinspraak op de teller staan.

Vanaf de bakermat
“Voordat er überhaupt een consumentennetwerk was, zette ik al mijn beste beentje voor wat betreft reizigersinspraak”, aldus Erik. “Heel wat jaren terug schoof ik aan bij het reguliere overleg tussen de Provincie Noord-Brabant en Rover. Ook zat ik aan tafel bij het Bestuurlijk Overleg Stadsvervoer Breda. Toen de wetgeving veranderde, veranderde ik mee.” Hij doelt hiermee op de komst van de Wet Personenvervoer 2000. Hieruit werd uiteindelijk in 2003 Reizigersoverleg Brabant geboren.

Slim omgaan met proeven
Erik merkt op dat er nu, in vergelijking met de vroegere jaren van Reizigersoverleg Brabant, meer proeven worden gedaan. Hierbij doelt hij bijvoorbeeld op Nabogo, een mobiliteitsoplossing die onlangs in West-Brabant werd geïntroduceerd. “Dingen uitproberen is prima, dat moet af en toe”, aldus Erik. “Maar aan de andere kant moeten we ook alert zijn op de grenzen daarvan. Het moet geen oerwoud worden voor mensen. Het is goed dat we vooral inzetten op het behoud van de wat dunnere lijnen door te investeren in dikke lijnen.”

Gezamenlijk resultaat belangrijk
Erik: “De kunst is om alles in goed overleg in te richten. Dit kan alleen door goed samen te werken. Het mooie bij Reizigersoverleg Brabant is dat je zodoende contact met anderen hebt. De resultaten die je daardoor samen behaalt zijn belangrijk. Met zo’n overleg bereik je meer dan door de barricades op te gaan”, zo concludeert Erik.

Speerpunten: veiligheid, comfort en toegankelijkheid
De belangrijkste speerpunten tijdens de overleggen van Reizigersoverleg Brabant zijn volgens Erik veiligheid, comfort en toegankelijkheid. “Denk bijvoorbeeld aan de rijstijl van de chauffeur. Rijdt iemand dusdanig dat de reiziger lekker in de bus zit en niet groen en geel ziet? Of denk aan goede en voldoende sta- en zitplekken.” Milieuaspecten wegen iets minder zwaar voor hem. “Het is goed dat we ons aan de milieuwetten houden, maar ik ga niet als een milieudeskundige met een loep overal op inzoomen.” 

“Gratis OV bestaat niet”
Één van de gespreksonderwerpen binnen Reizigersoverleg Brabant zijn de tarieven. Erik is daar helder over; “We moeten streven naar een zo goed en betaalbaar mogelijk OV-systeem. Wel met het besef dat gratis niet bestaat. In Luxemburg is het OV gratis, maar daar gelden ook andere belastingtarieven. Hoe dan ook, we moeten het toch met zijn allen betalen. Bovendien anticipeer je er beter op als je weet wat het OV kost.” 
 

 

Deel deze pagina via

Reacties

Reactie toevoegen

Jouw naam is zichtbaar na publicatie.
Jouw e-mailadres is niet zichtbaar na publicatie.
* Deze velden zijn vereist.

Laatste nieuws

Organisatie

Astrid Buur gaat per 1 maart, naast haar werk als procesmanager voor de concessie West-Brabant, ad interim aan de slag als Bureaumanager bij Reizigersoverleg Brabant. Ze heeft jarenlange ervaring op...

Organisatie

Jaap Goossens start per 1 maart als Procesmanager bij Reizigersoverleg Brabant. Vanaf dan neemt hij de werkzaamheden voor de concessie Zuidoost-Brabant op zich. Jaap werkte eerder voor onder andere...

Organisatie

“Ik word blij van innovatieve oplossingen en de mobiliteitswereld biedt daar alle mogelijkheden voor”, aldus onze kersverse voorzitter Maruška Lestrade-Brouwer. De kern van haar enthousiasme over haar...