Onderzoek

Studenten duiken in mobiliteit.

Gedeelde mobiliteit

Wat is nodig om mensen van andere mobiliteitsvormen gebruik te laten maken? Reizigersoverleg Brabant legde deze vraag voor aan studenten tijdens de Avans Multidisciplinary EXperience (AMX).

Medio april vond de Avans Multidisciplinary eXperience (AMX) plaats. Daarbij werken Avans-studenten vanuit alle opleidingsrichtingen één week intensief samen aan échte vraagstukken uit de praktijk. Door studenten uit verschillende opleidingen te ‘mixen‘ leren ze multidisciplinair samen te werken, maar ook om een vraagstuk vanuit verschillende invalshoeken te benaderen. Reizigersoverleg Brabant vroeg de studenten wat er nodig is om mensen ‘te bewegen’ naar andere en vooral nieuwe vormen van mobiliteit.

Introductie op mobiliteit
Drie groepen van vier studenten waren ’s maandags uitgenodigd op het provinciehuis, waar zij van Reizigersoverleg Brabant en Provincie Noord-Brabant een introductie op mobiliteit kregen. Hoewel de meesten ervaren gebruiker van de OV-studentenkaart waren, was er op dat gebied nog veel nieuws voor hen. Ook werd ingegaan op de ambities van Gedeelde mobiliteit in onze provincie. Voor velen was dit nog verre van realiteit.

Concepten en oplossingen
De vraag aan de studenten was om na te denken wat er volgens hen nodig is om de visie op gedeelde mobiliteit van papier naar werkelijkheid te vertalen. Hiervoor verdiepten de studenten zich verder in de materie, deden ze onderzoek en brainstormden over mogelijke oplossingen. Dit leverde in eerste instantie ruim 250 wilde ideeën op, die vervolgens teruggebracht werden tot drie concepten. Aan het einde van de week presenteerden drie groepen hun definitieve oplossing.
Het winnende idee was een manier om reizigers op leuke, competitieve wijze te verleiden om eens anders dan anders te reizen. Dit in de vorm van een reisplanner met zogenaamde ‘gamification’ die je uitdaagt op het gebied van bijvoorbeeld duurzaamheid of gezondheid. De andere concepten gingen over laagdrempelige communicatie en de doorontwikkeling van reisplanners.

Geslaagd
Studie-technisch slaagden alle studenten voor hun weekopdracht. Ook voor Reizigersoverleg Brabant en de Provincie Noord-Brabant was het een geslaagde week. Het leverde bruikbare ideeën en aandachtspunten op, met name op het gebied van marketing en communicatie. Zo bleken sommige OV zaken ook na vier dagen studie door vier HBO studenten nog steeds niet helemaal duidelijk. Apps bleken zelfs voor deze jonge generatie niet altijd dé oplossing. Juist de eenvoud van de OV-chipkaart werd vaak werd genoemd.  Reizigersoverleg Brabant dankt de studenten van Avans voor hun enthousiasme en inzichten!

Deel deze pagina via

Reacties

Reactie toevoegen

Jouw naam is zichtbaar na publicatie.
Jouw e-mailadres is niet zichtbaar na publicatie.
* Deze velden zijn vereist.

Laatste nieuws

Onderzoek

Slechts de helft van de reizigers vindt het positief dat veel diensten binnen het Brabantse openbaar busvervoer digitaal zijn. Dit blijkt uit online en offline onderzoek onder 478 reizigers. Volgens...

Organisatie

Jaap Goossens werkt sinds maart als Procesmanager Zuidoost-Brabant bij Reizigersoverleg Brabant. Hij stelt zich graag verder aan je voor en neemt je graag mee in zijn streven om “het dagelijks leven...

Organisatie

Astrid Buur gaat per 1 maart, naast haar werk als procesmanager voor de concessie West-Brabant, ad interim aan de slag als Bureaumanager bij Reizigersoverleg Brabant. Ze heeft jarenlange ervaring op...